13 juni 2024

DSO’er en Epenaar Roberto van Goor WERELDKAMPIOEN!!

In het afgelopen weekend van 19 t/m 21 januari heeft de 27ste editie van het allround wereldkampioenschap masterschaatsen lange baan plaatsgevonden op de open ijsbaan in Baselga di Pine in Italie. Baselga is een plaatsje hoog in de bergen bij Trento. waar de zon heerlijk kan schijnen maar de elementen wind en kou garant staan voor het afzien op het ijs. Alhoewel er knetterhard gereden werd kunnen de gerealiseerde tijden niet vergeleken worden met die van de overdekte, verwarmde banen. Op een 500 meter scheelt dit toch zo’n 2 tot 3 seconden. Op de wedstrijddagen was het mooi droog en zonnig, echter de omstandigheden waren als gevolg van de zon, de plots opkomende wind en de als gevolg daarvan wisselende ijskwaliteit niet voor iedere deelnemer gelijk. Desalniettemin waren er terechte winnaars en kon iedereen “genieten” van het “buiten” schaatsen. Veel rijders zochten aan de coach-kant van de baan de beschutting van de boarding op met het gevaar van een verkeerde wissel, ook wel een Sven Kramertje genoemd. Het overkwam helaas een aantal serieuze wedstrijdrijders.

16 landen waren vertegenwoordigd. Van Australie tot Canada, van Japan tot Kazachstan en Mongolie. Van Finland, Noorwegen tot Rusland en de USA. Zo’n 200 deelnemers, vrouwen en mannen in diverse leeftijdsklassen, zelfs tot 80+ (1 deelnemer). Dat het geen “pannenkoeken-wedstrijd” is blijkt wel uit de deelnemerslijst, waarop oud jeugd-kampioenen, voormalige profs en een enkele olympiër prijken. Vrouwen en mannen die zich uit liefde voor de schaatssport ook hier nog graag willen laten zien. De meeste landen hebben eigen coaches mee die de deelnemers begeleiden tijdens hun wedstrijden.

Het gaat om de titels maar er heerst over het algemeen ook een relaxte sfeer met een kleurrijk palet van wedstrijdrijders. Alles door elkaar, bouwvakkers, professoren, psychiaters, huisvrouwen en schaatstrainers. Lekker eten, genieten van het weer maar ook serieus presteren. En schaatsen bij de top (ook op di master-niveau) doe je niet zomaar, daar moet je wel wat voor over hebben.

Roberto van Goor nam voor het eerst deel en kwam na vier afstanden als beste (van de 8 gekwalificeerden 45-50 jaar) uit de bus. Roberto’s kracht ligt bij de langere afstanden zoals de 3- en 5k. Via een eerste plaats op de 5 kilometer bracht hij zijn kampioenschap in veiligheid.  DSO-clubgenoot Bert Keizer (klasse 65/70) wist zich na een matige start tijdens de laatste afstanden toch nog op te werken tot een verdienstelijke 5 plek tussen de 20 gekwalificeerden. Beide heren zijn geselecteerd voor het officieel Nederlands Kampioenschap, dat gehouden wordt in Groningen op 11 en 12 februari a.s. Bert rijdt begin maart ook nog het WK-sprint in Moskou.

Schaatsen is een technisch moeilijke sport. Je voorwaarts bewegen door je zijwaarts af te zetten.

Je hebt er kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen en coördinatie voor nodig. Als je die vaardigheid onder de knie hebt kun je deze mooie sport tot hoge leeftijd beoefenen. Neem de 65 plusser Boris Leikin die het presteert op het buitenijs in Baselga nog een 43-er uit de hoed te toveren. Of de oudste deelnemer prof. Arne Kjell van 83 die de 1000 meter in 1.57 rijdt. Arne Kjell zegt  “de meeste van mijn potentiele concurrenten zijn dood of zijn niet meer in staat om te schaatsen, maar ik voel me top en ik blijf er jong bij ” Mijn biologische leeftijd is gelijk aan mijn 500 meter tijd, “55” namelijk.

 

 

Naast Roberto van Goor (Links) en Bert Keizer (naast Roberto) deden Eva van Riemersma (is wereldkampioen geworden bij de dames in de leeftijdcategorie 30/35 jaar) en Evert Hof. Allemaal rijden trainen ze bij ijsbaan de Scheg in Deventer.

 

Wil je meeschaatsen? word nu lid! en doe met ons mee.